KUALA LUMPUR, 14 Feb (Bernama) — Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini telah mengeluarkan satu kenyataan media untuk menjelaskan isu lambakan madu tiruan di pasaran yang disiarkan dalam artikel “Lambakan 90 peratus madu tiruan di pasaran, bagaimana nak tahu mana yang asli” oleh Berita Harian pada 13 Februari 2024.
Menurut Peraturan 130, Peraturan-Peraturan Makanan 1985, produk madu di Malaysia harus mematuhi standard yang telah ditetapkan, termasuk mengandungi tidak kurang daripada 60 peratus gula penurunan, kandungan sukrosa tidak lebih daripada 10 peratus, dan tidak boleh mengandungi hydroxymethylfurfural (HMF) lebih daripada 80 mg/kg.
KKM melalui Program Keselamatan dan Kualiti Makanan (PKKM) telah mengambil 769 sampel produk madu dari pelbagai jenama sejak tahun 2016. Hasil pemantauan menunjukkan bahawa 5.85 peratus atau 45 sampel produk madu tidak mematuhi standard yang ditetapkan, dan tindakan penguatkuasaan telah diambil terhadap syarikat dan produk terlibat.
Seksyen 13(2)(e) menyatakan bahawa tiada seorang pun boleh menyediakan atau menjual makanan yang diadukkan jika tidak mematuhi standard atau spesifikasi yang ditetapkan, dengan hukuman denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun, atau kedua-duanya.
KKM turut memperkenalkan Skim Pensijilan Makanan Autentik untuk memberikan pengiktirafan kepada produk makanan yang disahkan autentik dan memenuhi kriteria yang ditetapkan. Sebanyak tujuh (7) syarikat telah memperoleh Pensijilan Autentik untuk produk madu dari KKM.
Saat ini, KKM bekerjasama dengan Agensi Nuklear Malaysia dan Jabatan Pertanian untuk menentukan ketulenan madu menggunakan teknik isotop sebagaimana disarankan oleh standard makanan antarabangsa Codex.
KKM menyeru pengguna untuk membaca label dan memilih produk makanan yang mempunyai logo Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) seperti Autentik, MeSTI, GMP, dan HACCP dari KKM.
Pengguna yang mempunyai sebarang kemusykilan berhubung isu keselamatan makanan boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) di www.facebook.com/bkkmhq.