Negeri

SELANGOR

Mainkan Video

Umum

OLEH SELANGORKINI.MY

Kerajaan Negeri menyasarkan potensi nilai transaksi RM1 bilion sepanjang tiga hari Pameran Udara Selangor (SAS) membabitkan pemeteraian 24 memorandum persefahaman (MoU) bersama subsektor industri aeroangkasa.

Industri Halal

Baucar Halal Selangor 2022 usaha meringankan bebanan rakyat Selangor pasca COVID-19

Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor hari ini melancarkan Baucar Halal Selangor 2022 dalam usaha meringankan bebanan rakyat Selangor yang kurang berkemampuan terutamanya dalam menangani cabaran pasca COVID-19 dan peningkatan harga barangan di pasaran.

Dianggarkan seramai 2,800 rakyat Selangor yang berpendapatan bulanan isi rumah kurang daripada Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) bakal menerima manfaat ini. Mereka akan dikenal pasti oleh Pusat Khidmat Rakyat di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri Selangor. Malahan, penerima Bantuan EHSAN juga layak memohon dan akan dipertimbangkan dengan kelulusan Ahli Dewan Negeri (ADUN).

Baucar yang bernilai RM100 ini boleh digunakan untuk membeli barangan keperluan berstatus halal dalam satu transaksi di premis-premis terlibat seperti KOHIJRAH, MYDIN, AZZAINMART PENERAJU KEDAI HALAL dan 99 SPEED MART.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor Yang Berhormat Mohd Zawawi bin Ahmad Mughni, selain membantu rakyat Selangor, program pemberian baucar ini dilihat dapat memberi sokongan dan promosi kepada produk-produk halal, khasnya dalam kategori mikro dan kecil, lantas memperkasakan industri halal di negeri Selangor dengan lebih menyeluruh.

OLEH NEWSWAV

Kerajaan Negeri bakal melancarkan aplikasi halal yang memudahkan pengguna menyemak status halal sesuatu produk secara dalam talian dalam tempoh terdekat.

Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor hari ini melancarkan Baucar Halal Selangor 2022 dalam usaha meringankan bebanan rakyat Selangor yang kurang berkemampuan.

Seramai 2,800 penduduk kurang berkemampuan di 56 Dewan Undangan Negeri (DUN) bakal menerima baucar halal bernilai RM100 bermula September ini.

Kerajaan negeri akan mengagihkan baucar bernilai RM100 mulai September ini kepada rakyat yang kurang berkemampuan negeri itu sempena program Baucar Halal Selangor 2022.

Penerima Baucar Halal Selangor bernilai RM100 boleh menebus barangan dapur secara percuma di 16 cawangan Mydin seluruh Selangor.

OLEH THE STAR

The state has launched the Selangor Halal Voucher 2022 programme to help the less fortunate community who face the burden of rising food cost.

Selangor akan terus memberi tumpuan dan meningkatkan penerokaan terhadap peluang industri halal kerana ia mempunyai potensi besar di negara ini dan seluruh dunia.

Sejumlah RM100 juta nilai padanan perniagaan disasarkan pada penganjuran Persidangan Antarabangsa Halal Selangor (Selhac) tahun hadapan.

Pemberian Baucar Halal bernilai RM100 merupakan usaha ‘serampang tiga mata’ Kerajaan Negeri dalam agenda memperkasakan industri halal.

Penyedia platform e-dagang halal di United Kingdom, Halal Street menjadikan Pavilion Selangor di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS 2022) ke-18 sebagai peluang membantu usahawan kecil memperluaskan perniagaan.

Kepenggunaan

Kemeriahan kehadiran warga Bangi khususnya  pada pagi Ahad ini di Karnival Pengguna Arif yang berlangsung dengan jayanya bertempat di Padang Awam Seksyen 1 Bandar Baru Bangi ( Bersebelahan Pasah Basah Seksyen 1, Bdr Baru Bangi ).

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Negeri Selangor, YB Tuan Mohd Zawawi Ahmad Mughni telah merasmikan Sambutan Karnival Pengguna Negeri Selangor 2022 yang berlangsung di Central i-City, Shah Alam hari ini.

Sebanyak 4,608 kes jenayah siber dilaporkan di Selangor sepanjang Januari hingga Julai tahun ini, kata EXCO pengguna dan industri halal.

IKLAN

Sorotan Utama

Trending

Selamat datang!

Log masuk ke akaun anda di bawah

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist