KUALA LUMPUR, 21 Sept 2022 — Malaysia mampu mengembangkan bahagiannya dalam pasaran lemak bakeri di China dengan strategi promosi dan pemasaran yang betul, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin.
“Walaupun bahagian pasaran Malaysia dalam industri bakeri China ketika ini kecil, Malaysia sebagai pengeluar minyak sawit kedua terbesar di dunia mampu mengembangkan bahagian pasarannya.
Mengambil kira perkara ini, pengeluar shortening dan marjerin tempatan harus secara proaktif menjalinkan hubungan dengan pengusaha bakeri terkemuka di China,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.
Menurut beliau, industri bakeri di China semakin mengembang dan lemak bakeri (shortening) merupakan antara bahan mentah utama dijangka mendorong keberlimpahan ekonomi bagi segmen hiliran sektor minyak sawit Malaysia.
Dengan produk bakeri seperti kek dan roti yang semakin popular di kalangan penduduk China, permintaan juga dijangka meningkat untuk bahan seperti shortening dan marjerin yang menggunakan minyak sawit sebagai bahan mentah, kata Zuraida.
“Buat masa ini, pengeluaran tahunan shorteningdi China tidak mampu menampung permintaan penggunaan domestik yang semakin meningkat setiap tahun.
China terpaksa mengimport bahan mentah terutamanya dari Indonesia dan Malaysia. Malaysia mengeksport sebanyak 7,655 tan metrik (MT) shortening ke sana pada tahun 2021,” kata beliau.
Menurut Zuraida, pasaran marjerin China juga berkembang pesat dengan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 20%.
“China mengimport bekalan marjerin dari Indonesia manakala jumlah import marjerin dari Malaysia pula adalah sebanyak 650 MT pada tahun 2021, dengan peningkatan sebanyak 10% daripada 590 MT pada tahun 2020,” katanya.
Menurut Zuraida, walaupun masih terdapat sekatan secara sporadis kerana dasar sifar COVID-19 di China, pembukaan semula sempadan negara tersebut secara beransur-ansur kepada peniaga dalam masa terdekat boleh dijadikan peluang yang baik untuk pemain industri lemak bakeri Malaysia untuk membina hubungan perniagaan, sekali gus meningkatkan eksport ke negara tersebut.
Dari 2017 hingga 2021, saiz pasaran industri bakeri China telah meningkat kepada 265.7 bilion yuan (RM172.53 bilion) daripada 187.7 bilion yuan (RM121.88 bilion) dengan purata kadar pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) kira-kira 9%, iaitu jauh lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan saiz pasaran industri bakeri global, kata beliau.
Zuraida berkata saiz pasaran industri makanan bakeri China dijangka mencecah 287.4 bilion yuan (RM186.62 bilion) pada 2022.
Selain itu, pendaftaran syarikat bakeri di China telah melonjak daripada 2,040 kepada 6,395 dalam tempoh 2017-2021 dengan purata CAGR kira-kira 33%. Dalam enam bulan pertama 2022 sahaja, bilangan syarikat berkaitan bakeri di China yang berdaftar berjumlah 2,815.
“2021 juga menyaksikan pelaburan dalam industri bakeri China mengatasi 26 industri lain dengan jumlah keseluruhan 6.14 bilion yuan (RM3.98 bilion). Ini disebabkan oleh pemulihan rancak ekonomi negara tersebut pasca COVID-19,” kata beliau.
Untuk melengkapkan penyertaan industri hiliran minyak sawit, Zuraida berkata kementeriannya telah memulakan kempen “Gerakan Global untuk Memenangi Kebaikan Minyak Sawit”.
“Ianya sebagai platform bagi mencetuskan kesedaran tentang kualiti minyak sawit Malaysia serta menangkis dakyah dan berita palsu mengenai komoditi nombor satu negara,” tambah beliau.
— Akses Malaysia